Detta visar data i Registret för grav hörselnedsättning hos vuxna
Nedan redovisas några av de viktigaste resultaten från registret. Siffrorna är genomsnittsvärden för hela Sverige 2020. Vill man se hur olika landsdelar och vissa kliniker ligger till kan man gå till sidan Statistik.
Nytta av hörselvårdens insatser
Knappt 94 % av patienterna upplever att de haft mycket god eller god nytta av hörselvårdens insatser. Ledningen för registret har satt upp som mål att det ska vara minst 80 % och detta mål uppnås alltså för landet som helhet. Men på vissa håll når man inte upp till målet.
Rehabilitering
Drygt 51 % patienterna har deltagit i utvidgad rehabilitering enligt uppföljningsenkäten. Med det menas att man fått hjälp av flera olika yrkespersoner som läkare, audionom, kurator, tekniker och hörselpedagog. Det kan också betyda att man deltagit i grupprehabilitering. Ledningen för registret har satt upp som mål att minst 80 % ska få utvidgad rehabilitering. 51,5 % är långt ifrån målet och det är alltså många patienter som inte får den rehabilitering de troligen skulle behöva.
Påverkan på dagligt liv
Patienter som registreras får ange på en skattningsskala hur stor påverkan hörselnedsättningen har på deras dagliga liv. 0 betyder att hörselnedsättningen inte alls påverkar deras dagliga liv. 100 betyder att hörselnedsättningen påverkar allt i deras dagliga liv. Genomsnittet för patienterna är 62.
cochleaimplantat
7,4 % av patienterna har cochleaimplantat på minst ett öra. Sannolikt skulle en mycket högre andel av patienterna ha nytta av cochleaimplantat.
För patienter