Hämta och fyll i professionsenkät
Nere till höger kan du hämta professionsenkäten.
Enkäten fylls i då en patient identifieras med grav hörselnedsättning, TMV4 ≥65 dB HL. Det ska även sättas ICD-kod (H90.X + tilläggskod U97.3) i samband med att patienten identifieras som person med grav hörselnedsättning. Samma enkät ska sedan fyllas i av hörselvården vartannat år. På det sättet kan vi följa patienten kliniskt men också via det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet grav hörselnedsättning.
Q&A Professionsenkäten
Hur gammalt får audiogrammet vara?
- Audiogrammet som läggs in ska vara senast utförda audiogram, även om det är gammalt. Se det i så fall som en indikation på att nytt audiogram bör genomföras.
Vad menas med "Icke uppnådd tröskel: ange max stimulering +4dB"?
- Om du vid en frekvens inte får svar anger du värdet där du slutade stimulera +4dB. Ett exempel: på 8kHz går du till 100dB och får inget svar, i databasen ska 104dB registreras.
Vad menas med medicinsk etiologisk utredning?
- Det betyder att man har kunnat fastställa orsaken till hörselnedsättning, här bör en läkare ha varit aktiv i diagnosticeringen. Om du inte vet orsaken och det inte finns behov av att ta reda på det är svarsalternativ 4 mest relevant "Nej, ingen medicinsk etiologisk bedömning planeras".
Vilka hjälpmedel ska jag kryssa i om patienten fått en del av oss på hörselvården men också har hjälpmedel som hen köpt själv?
- Här anges endast det som förskrivits från hörselvården. Det ger oss en bra bild vad hörselvården arbetar med. Är du osäker på vilken kategori hjälpmedlet hör till, använd alternativet "Annat" och ange vad patienten fått förskrivet.
Hur långt tillbaka måste jag gå för att besvara frågan om rehabiliteringsinsatser vid första registrering?
- Över huvud taget kan det vara lämpligt att vid första registrering gå 5 år tillbaka i tid och vid uppföljande registrering går man tillbaka till när enkäten fylldes i förra gången (2 år).
Vem är det i patientbesöket som ska ta upp om tinnitus, yrsel och trötthet? Den professionelle eller patienten?
- I professionsenkäten efterfrågas vad du som professionell lyft och diskuterat med patienten. Naturligtvis kan det vara patienten som först påtalar att hen exempelvis har tinnitus. Det vi är ute efter är om vi inom hörselvården tar upp områden som vi genom evidens vet är en viktig faktor för patienter med grav hörselnedsättning. Hur stort problem det är för patienten med tinnitus, yrsel och trötthet efterfrågas i patientenkäten.
Instruktioner